Sfaturi pentru îngrijirea hainelor și a încălțăminții

O vorbă din popor spune că: „Haina îl face pe om.„. Nimic mai adevărat, dar se aplică și reciproca, căci haina este făcută de către om. Dar nu aici vreau să ajung cu această idee, ci la faptul că o haină bună ține atât de mult precum este ingrijită. Regula se aplică și atunci când ne referim la încălțăminte.

Eu unul – spre exemplu – am un palton negru favorit, de mai bine de 3-5 ani cred. Îl spăl după nevoie și implicit la sfârșitul sezonului. Îl calc mai apoi cu un fier de călcat vertical, cu abur și îl perii. Am grijă să îl spăl la temperatura menționată pe etichetă. Pentru a nu se decolora, adaug o cănuță mică de oțet în cuva pentru dero lichid. Arată ca nou după spălare!

Oțetul

Este bun pentru hainele colorate deoarece le păstrează culoarea vie. Nu strică mașina de spălat, deoarece în combinație cu bicarbonatul de sodiu ajută ca sa nu se depună calcar / piatră pe componentele cuvei. Dar aveți grijă să nu puneți din greșeală clor cu hainele colorate, altfel o să iasă bahaos.

De aceea – poate ați prins în copilărie – bunicii spălau covoarele cu oțet. Pentru a păstra culorile vii ale acestora.

Bicarbonatul de sodiu

Ajută la eliminarea petelor cauzate de antiperspirant de la subraț. Se poate face fie o pastă cu oțet și aplicat apoi pe pete, fie câte o linguriță sau lingură per spălare. Este ideal pentru hainele albe = deoarece are și efect de albire al acestora.

Aspirina

Am testat și folosit numai pe gulerul, subrațul și manșetele cămășilor albe, acolo unde clorul sau bicarbonatul de sodiu nu și-a făcut treaba. Am pisat una sau mai multe aspirine, amestecate apoi cu apă călduță și am format o pastă. Am frecat apoi cu o perie zona afectată și am clătit. Am repetat pasul, dacă a fost nevoie până la dispariția petei / petelor.

Șervețele de captare a culorii

Deși foarte rar spăl culori combinate, ar fi bine să aveți și șervețele pentru captarea culorilor. Eu recomand totuși să spălați rufe albe numai de culori albe, cele închise precum albastru, gri … iar cele negre, numai cu fufe negre. Pentru celelalte culori, încercați să le combinați cât mai apropiat și să folosiți astfel de șervețele. Notă: există șervețele strict pentru haine albe, dar și pentru rufe colorate.

Spălați întotdeauna hainele pe dos!

La încălțăminte este și mai simplu. Ștergeți pantofii, ghetele, cizmele cu o cârpă umedă, iar după uscare aplicați crema (dacă este cazul). Folosiți o perie pentru ghete.

Cea mai pretențioasă mi se pare încălțămintea de piele întoarsă, care… deși este frumoasă, mi se pare greu de îngrijit și o cam evit. Totodată nu-mi place încălțămintea de culori deschise, spre exemplu: ghete / bocanci de culoarea galben muștar.

Mai nou, pentru încălțăminte puteți găsi în magazine anumite spray-uri care asigură impermeabilitatea. Nu am avut însă curaj să dau cu așa ceva pe Conversii mei.

Care-s secretele de îngrijire ale hainelor sau încălțăminții pe care le folosiți de obicei? Împărtășiți cu noi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog – toamnă 2020 .

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

2 comentarii la „Sfaturi pentru îngrijirea hainelor și a încălțăminții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code