WE has no limits – 10 pași pentru o lume verde pentru viitor

De când cu pubelele și clopoțeii pentru reciclat, viața mea a devenit mult mai ușoară. Dacă până acum ceva timp strângeam sticlele de plastic, cartonul, hârtia și dozele de metal în pungi separate și le duceal la centre de colectare hârtie, sticlă și metal… acum pot face asta mult mai ușor.

Sunt oarecum sceptic cu privire la asta deoarece am fost apostrofat zilele trecute de către doi polițiști de la Poliția Locală în momentul în care aruncam o pungă mare de hârtie de la Ikea, plină cu ciorne de la imprimantă, sticle de plastic și câteva doze de plastic. Mi s-a spus că acei clopoței sunt puși acolo pentru obiecte mici, nu voluminoase și că amenzile sunt mari.

Discuția a plecat de la faptul că punga de hârtie pe care o aveam prezenta urme de vinarom pe ea și au crezut că arunc materiale de construcții în clopoței. Le-am arătat mai apoi ce am în pungă și s-au mai calmat nițel. Mi-au menționat însă că nu am voie să arunc cartoane mari și sticle de plastic multe (cum ar fi cele de 5l de apă). Ci ar trebui să vorbesc la bloc pentru a verifica dacă avem un contract cu Primăria cu privire la colectarea acestor deșeuri.

Sincer nu înțeleg logica: de ce mai există pubele / clopoței pentru colectare deșeuri reciclabile dacă nu le pot folosi?

E.ON România a lansat campania „WE has no limits” și ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să conștientizăm puterea comunității și a acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei. Sunt de acord că împreună putem schimba lumea.

Resursele planetei nu sunt chiar nelimitate. Un furnizor de apă minerală / plată își comercializează produsul în ambalaje ce conțin 30% plastic reciclat.

Hipermarketurile folosesc mai nou pungi biodegradabile pentru fructe și legume.

Noi putem colecta selectiv hârtie, cartoane, sticle, doze de metal, ambalaje sau sticle de plastic.

Poate chiar ne-ar ajuta să dormim mai bine dacă am face asta. Dacă nu am mai arunca mucurile / chiștoacele de la tigări pe jos, sau orice am considera gunoi. Dacă am încercat să aruncăm ceva la un coș de gunoi și a căzut pe lângă, ne putem rupe încă 15 secunde pentru a ne apleca și arunca din nou la coș.

Este un bun exemplu atât pentru copiii sau nepoții noștri, cât și prin puterea exemplului este un bun exercițiu și pentru ceilalți oameni din comunitate.

Asta-mi aduce aminte de o drumeție pe munte de acum câțiva ani, unde împreună cu niște prieteni am adunat toate gunoaiele (voluntar) pe care le-am găsit pe traseu. Le-am lăsat mai apoi, la coborâre, într-un tomberon de la o cabană – după ce i-am explicat patronului de acolo situația. Să nu exagerez de fapt, pentru că nu am reușit să strângem chiar tot, ci câteva pungi și ce am mai reușit să punem pe lateralele rucsacelor. Dar ne-am simțit bine că am făcut asta!

Haideți să schimbăm lumea, să îi atragem atenția celui pe care îl vedeți că aruncă doza de energizant pe jos. Nu de alta, dar o doză de metal se degradează în peste 100 de ani. Să îi atragem atenția vecinului de cearșaf de pe plajă că nu e frumos să arunce paharul de plastic de la bere, în mare… sau că punga în care a avut porumbul fiert / copt nu trebuie să ajungă în mare. Pentru că mai apoi poate omorâ vreun pui de broască țestoasă, sau poate fi ingerată de pești… și astfel o să ajungem să mâncăm și noi plastic șamd.

Exemple negative pot fi multe! Dar cum avem grijă de planeta noastră în prezent, așa o vom lăsa mai departe urmașilor noștri. Cel mai ușor ar fi să nu fim indiferenți! Să nu fim indiferenți la indiferență.

Totodată știați că până și aparatura electrocasnică se poate recicla? Sau mobila veche? Nu se aruncă la colț de bloc sau pe vreun câmp. Chiar și materialele de construcții pot fi reciclate și transformate în materie primă. Mobila veche de care nu mai aveți nevoie poate ajunge agent termic pentru vreo bătrânică sau bătrân din cine știe ce sat.

Fiți inteligenți, fiți informați! Chiar și hainele vechi pot fi reciclate. Există magazine de haine care preiau hainele vechi și le dau viață din nou sub forma unor noi produse.

Până și o parte din gunoiul menajer poate fi reciclat și transformat în îngrășământ. Sunt foarte multe obiecte, lucruri etc. ce pot fi reciclate. Totul este să vă interesați unde anume.

Vă pot sta la dispoziție cu informații cu privire la reciclarea aparaturii electrocasnice, deoarece în decurs de 2 ani am apelat la o firmă ce se ocupă cu așa ceva. chiar și referitor la hainele vechi vă pot îndruma către un comerciant cunoscut în România care reciclează materiale textile.

Folosiți becuri LED, nu cele clasice. Au avantajul de a fi economice și uneori chiar mai puternice decât cele clasice. Anul trecut am economisit factura la curent pe o lună și jumătate față de anul precedent. Asta doar după ce am trecut de la becuri clasice de 60-100W la cele pe LED de 10W, echivalentul a 60W.

Văzusem pe un site al unui mare comerciant online panouri solare (fotovoltaice) ce pot genera curent pentru a încărca telefonul mobil spre exemplu. Prețul nu este mare și în funcție de ceea ce aveți nevoie puteți alege și varianta cu 2 sau 3 becuri LED, fiecare de 1W; sau chiar varianta cu USB / Radio sau Mp3 player. Un astfel de modul poate fi folosit cu ușurință la sisteme de iluminat, sisteme de alarmă sau avertizare, încărcat telefoane, gard electric etc.

Vara viitoare voi implementa și eu câteva astfel de panouri solare pe acoperișul vilei mele din Ferentari. Astfel o să am parte de curent de la soare și cheltuielile diminuate.

Tot pe același website m-am interesat și de o turbină eoliană orizontală cu 3 pale. Am fost plăcut suprins să găsesc și așa ceva, cu diametrul rotorului de 133 cm și care ar porni la o viteză a vântului de minim 2,5 m/s. Spre exemplu la o viteză de 7.5 m/s (27 km/h) turbina ar produce 200W/h.

Ca o concluzie, iată ce putem face pentru o lume verde:

  1. recicla hârtie și carton
  2. recicla sticla / geamuri
  3. recicla doze de metal
  4. recicla plastic: ambalaje de plastic, sticle de plastic etc.
  5. recicla echipamentele electrocasnice
  6. recicla mobila veche (mă refer aici la cea din lemn în mare parte)
  7. recicla haine vechi
  8. putem produce propria energie electrică cu panouri solare fotovoltaice sau cu turbine eoliene (dacă ne permite spațiul / locația). Sau dacă ne aflăm în apropierea unui râu, putem monta o moară care să producă energie electrică șamd.
  9. treceți de la becuri normale, la becuri economice sau LED.
  10. putem recicla resturi menajere pentru a le transforma în îngrășământ

Și posibil să fie mai mult de 10 pași pentru a face lumea mai verde, pentru că We has no limits.

Lăsați-mi și voi un comentariu în secțiunea de mai jos dacă știți astfel de centre, sau cum ați schimba voi lumea. Dacă nu, vă dau pe mâna Gretei… Gretei Thunberg

Acest articol a fost scris pentru BlogalInitiative.ro .

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code