Când deschizi Cutia Pandorei

Conform mitologiei grecești, Pandora ar fi fost prima femeie de pe Pământ. Aceasta a fost creată de către Hefaistos, iar mai apoi a primit mai multe talente drept zestre. Înțelepciunea a primit-o de la Atena, frumusețea de la Afrodita, talentul muzical de la Apollo și puterea de convingere de la Hermes. Pandora s-ar traduce „cu toate darurile”.

Zeus i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora drept soție, împreună cu o cutie – cunoscută ca și Cutia Pandorei. Cum Prometeu a refuzat cadourile, atenția lui Zeus s-a îndreptat mai apoi către Epimeteu, fratele acestuia. Acesta a acceptat-o pe Pandora drept soție, fiind subjugat de frumusețea ei.

Dar totuși care este faza cu Cutia Pandorei? Pandora fiind curioasă a deschis cutia primită cadou de la Zeus și astfel toate relele din interiorul acesteia s-au împrăștiat pe pământ. Fiind îngrozită, Pandora s-a grăbit să închidă capacul fără a observa însă că singurul lucrcu care rămăsese în cutie era Speranța.

Conținutul cutiei Pandorei

Hefaistos, la rugămintea lui Zeus, a creat cutia Pandorei – după ce Prometeu a furat focul de pe Olimp. Zeuz avea în gând răzbunarea. Așa se face că după crearea cutiei, zeii au pus toate relele posibile: aroganța, suferința, cruzimea, lăcomia, gelozia, ura, tristețea, teama, lenea, bolile, moartea etc.

Probabil de aici vine și vorba că „Sperața moare ultima!„. Din păcate sau din nefericire mie-mi place să continui această vorbă cu un la fel de crunt adevăr „Dar pănă și speranța moare într-un final!„.

Dar când folosim expresia „Hai să nu deshcidem cutia Pandorei!”?

De cele mai multe ori folosim această expresie atunci când ne referim la un subiect tabu sau un subiect sensibil ce poate declanșa controverse. Sau și mai simplu de atât, o folosim atunci când spunem lucrurilor pe nume, fără menajamente sau ocolișuri – ceea ce ar putea duce la anumite reacții negative.

Legenda se mai referă și la curiozitatea oamenilor – nu mult diferită de cea a pisicilor. Mai exact se referă  la faptul că prea multă curiozitate strică.

Care sunt cele mai mari curiozități ale voastre? Lăsați-ne un comentariu în secțiunea de mai jos.

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

2 comentarii la „Când deschizi Cutia Pandorei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code