Sfaturi – Când adopți o pisică nouă

Ce se întâmplă atunci când adopți o pisică nouă, mai ales dacă nu ești primul stăpân?

M-am lovit de această întrebare de două ori până acum – în viață. Prima oară am adoptat-o pe Pufoșenie de la un programator. Prietena lui era însărcinată și avea alergie la pisici. Sau poate că era vorba despre toxoplasmoza , dar mă pot înșela. Nu sunt medic! A doua oară m-am trezit că soția mi-a adus acasă un șobolan mic și negru. Am încercat să îl dăm spre adopție până când nu am mai vrut eu să facem asta. Acesta nu este totuși cazul despre care vorbeam…

A treia pisică și implicit al doilea caz de adopție pisică atunci când nu am fost primul stăpân… s-a întâmplat prin octombrie anul trecut. Este vorba despre verișoara lui Grumpy Cat, Supărăcioasa mai exact. Este aceeași pisică despre care vă spuneam că lucrează ca secretară – pentru că este adevărat! Păi până când să îi întrețin pe pisici? Trebuie să se descurce în viață încă de mici. Cu Supărăcioasa a fost dificil, deoarece vechiul stăpân a murit – de moarte naturala cred. Soția fostului ei stăpân abia se poate deplasa, ajutată de un baston. Și cum ea este mică și sprintenă, nu o văd eu să țină pasul cu ea. Așa se face că am discutat cu dânsa să o adoptăm / înfiem noi!

Când adopți o pisică nouă intervine stresul

Pisicile se stresează, la fel ca și oamenii – dar din cauze diferite. Una dinre cauze poate fi, desigur, schimbarea casei în care va locui. Cum vă dați seama dacă pisica este stresată dat fiindcă pisicile reacționează diferit la stres? Primul semn ar fi că începe să îi cadă din blaniță, excesiv – mai mult decât normal. Al doilea semn ar putea fi faptul că se ascunde – își găsește un loc unde să nu fie deranjată și eventual să nu ajungi la ea. Nu mănâncă sau nu mai are chef de joacă.

Ce se poate întâmpla rău când adopți o pisică nouă?

Dacă mai ai și alte pisici, este posibil ca acelea să nu se împace bine cu noul venit în familie. Pot interveni bătăi între ei sau certuri. Este relativ normal, tocmai de aceea dă-le timp să se cunoască. Poți interveni numai dacă se ajunge la zgărieturi și bătăi cu smuls de blană. Este ideal dacă îi poți separa în două camere diferite. Pregătește-te de bahaos! De ce? Pentru că uneori joaca se poate transforma într-un dezastru. Scaune răsturnate, telecomenzi pe jos… nimic nu le poate sta în cale atunci când se joacă și se aleargă.

Rezumat – când adopți o pisică nouă

Da-i timp să se acomodeze cu noua ei casă. Vezi să facă nevoile la litieră, altfel o să ai de furcă să o înveți că acolo trebuie să facă… Dă-i timp să se acomodeze cu noii săi frați. In mare parte trebuie să îi acorzi timp să orice, dar asta nu înseamnă că dacă face vreo trăsnaie – trebuie să o menajezi. O poți certa și mai apoi ignora, pentru a știi că a făcut ceva greșit.

Știu, pisicile au personalitate! Dar chiar și personalitatea aia poate fi modelată.

Nu sunt un expert în ale pisicilor, dar am zis să împărtășesc cu voi câteva sfaturi pe care le-am considerat utile. Dacă puteți adopta o pisică, vă recomand să o faceți. Sunt mai ușor de crescut decât câinii și pot aduce aceeași căldură în suflet.

Voi ce sfaturi aveți pentru mine? Fiți liberi să-mi lăsați mai jos câte un sfat, în secțiunea de comentarii.

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code