Primul sfarsit de saptamana in care fumez afara, in Centrul Vechi

IMG_20160319_194812_small E sâmbătă seara, şi ca de obicei ies cu prietenii în oraş în Centrul Vechi – să mai povestim ce am mai făcut în ultima săptămână. Este puţin ciudat, deoarece este primul sfârşit de săptămână de când am revenit în ţară şi se aplică legea cea nouă, anti-fumat în spaţiile publice şi nu numai. Eram obişnuit ca măcar la mine în ţară să fumez în timp ce beau un pahar de vin şi mi-era frică de faptul că nu o să mă obişnuiesc să fac asta tocmai astăzi.

Este adevărat că în alte ţări civilizate pe care le-am mai vizitat, precum Singapore, Germania… chiar şi Republica Moldova, nu am văzut localuri în care să se fumeze înauntru – mai puţin localurile pentru Shisha (narghilea), dar parcă eram într-un alt film.

Mergem într-un local cunoscut nouă, intrăm şi ne aşezăm la o masă. Într-adevăr în local era un alt aer, un aer parfumat – ceea ce nu ne deranja deloc. Nimic de reproşat până aici. Ne comandăm fiecare aproape ca de obicei, dar parcă nu mai intra vinul sau berea la fel, in condiţiile în care ai fi fumat o ţigară când s-ar fi aprins discuţiile. Acum trebuie să te scuzi, să-i întrerupi pe ceilalţi şi să le spui că revii cu gânduri şi forţe proaspete după ce te întorci de la ţigară.

Dilema mea cea mai mare nu este nici asta şi nici faptul că am fost nevoit să ies în frig la 0 grade. Localul avea câteva mese amenajate afară, special pentru fumători. Cu scrumiere, câteva păturici şi un mic încălzitor, care abia dacă era în stare să-mi aprindă ţigara. Întâmplarea face că la câteva ore a început să ningă. Revenind la dilemă, un lucru pe care l-am observat şi înainte de legea anti-fumat în spaţiile închise: tu ca părinte, ce cauţi cu copilul la ora 21 în anumite localuri unde ies oamenii să socializeze? Înţeleg, poate nu ai găsit dădacă sau nu ai avut cu cine să laşi copilul / copiii… dar să stai cu ei până la ora 23 sau chiar 3 dimineaţa, nu mi se pare normal.

Revin la nemulţumirea pe care o am cu privire la această lege şi nu vreau să fiu înţeles greşit: văd atât părţile ei pozitive, cât şi cele negative. Da, nu mai ajung acasă mirosind a tutungerie, e un plus. Mi se pare că sondajele au fost manipulate încât să îi avantajeze pe fondatorii legii, deoarece mergând pe stradă nu văd 9 nefumători din 10 persoane, ci invers. O altă problemă pe care o am este acciza, care este foarte mare. În Germania de exemplu, acciza la un pachet de ţigări reprezintă a 20-a ţigară din pachet, deci într-un pachet nu ai 20 de ţigări, ci 19. În Republica Moldova plăteam aproximativ 4,5-5 RON pentru un Marlboro Gold normal (la ei nu există varianta lungă de ţigări, şi venea cam 22 lei moldoveneşti pachetul). Deci dacă nu ni se permite să fumăm în anumite localuri, de ce să mai plătim de 3 ori un pachet de ţigări (Rep. Moldova) sau chiar de 20 de ori (Germania)? Mi s-ar părea normal să scadă şi acciza pentru tutun!

Dar nu! Aşa am încuraja fumatul! Salariile nu cresc! Statul se gândeşte cum şi din ce să ne mai ia bani, aşa că inventăm legi, dăm amenzi peste amenzi… cu cât mai multe şi mici, sau mai puţine şi mari, cu atât mai bine. Dacă nu le plăteşti nu poţi plăti impozitul pe casă, maşină etc. Nu plăteşti impozitul pe casă, maşină etc. se adaugă penalizări şi uite aşa ajungem să facem un du-te vino cu banii pe care nici nu ştiu dacă ajungem să îi câştigăm.

Mulţumiri statului român, cât şi celor care ne conduc! Mi-ar plăcea să fiţi fumători şi să trăiţi şi voi cu salariul minim pe economie! Aţi mai gândi aşa apoi?

1929269_671863156249820_6018620198044560030_n

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code