În vizită la Nași – prima baie a finului nostru

Îmi aduc aminte de parcă ar fi fost azi, dar e normal – memoria mi-e încă proaspătă. Nu am cum să uit emoțiile acelea: prima baie a finului nostru.

Era o duminică de primăvară și ne aflam în vizită la Nașii noștri de cununie. Cum pe noi nu ne-a binecuvântat – încă – Dumnezeu cu copii, printre puținele mele bucurii în viață era să nășesc. Probabil ca să întărim legătura de familie, am primit cu bucurie vestea că îl vom boteza pe primul născut al Nașilor. Dar și asta s-a întâmplat de mult și nu are rost să ne pierdem în detalii. Știu totuși că era o zi de primăvară deoarece în ziua aceea am cules cireșe din copacul aflat în grădină.

Nășica avea grijă de pitic, pe când eu cu Nașu’ eram cocoțați pe scară și în copac. A fost o zi productivă, am cules pe puțin 15-20 kg de cireșe. O dată ce am terminat, ne-am așesat în grădină, la soare. Eram toți la masă și ne bucuram de razele soarelui. Deodată apare și Nașa cu cel mic în brațe și mă întreabă dacă vreau să o ajut să îi facă baie mogâldeței.

Sincer, mi-e frică să țin copiii altora în brațe sau să le schimb scutecul… de făcut baie, cu atât mai mult. Am ezitat puțin, dar nu cred că aveam loc de întors. Femeile au oricum un instinct nativ pentru a avea grijă de copii și era un exercițiu bun și pentru mine. Am intrat deci într-o mică sesiune de instruire. Cea mai mare grijă a mea era siguranța copilului.

Unii copii sunt stimulați de apă dimineața, pe când alții se pot relaxa așa pe seară – înainte de culcare. Finul meu era genul care se relaxează seara și are un somn mai liniștit după băiță. Nașica a pregătit cădița specială și apa folosind o baterie termostat. Sincer să fiu, nici nu cred că bănuiam că există așa invenții. Mi-a explicat faptul că Nașu’ cumparase bateria termostat deoarece oferă un control precis al temperaturii și al debitului de apă. Iar opțiunea de siguranță prin care temperatura nu poate crește peste limita de confort poate preveni arderea pielii copilului.

Temperatura ideală din baie sau din camera în care faceți baie micuțului, trebuie să atingă 26 grade. Testați apa cu cotul, sau dacă aveți un termometru în cădița de baie, verificați ca temperatura apei să fie undeva între 37 și 39 grade – nici prea rece, dar nici prea fierbinte. Apa să nu depășească 5-7 cm în cădiță.

O dată terminată instruirea, mi-am luat finuțul în brațe ușor stângaci. Toate cele de mai sus erau conforme cu cerințele Nașei. Când să îl bag pe finuț în cădiță, apare Nașu’ cu telefonul în mână, cu Youtube-ul deschis. Se auzea piesa de pe coloana sonoră a filmului Nașu. Nevastă’mea râdea de se prăpădea timp în care eu tremuram ca varga. La îndemnul Nașei, am băgat copilul în cădița ergonomică ținându-i cu o mână capul, iar cu cealaltă – folosind un burete – spălând-ul ușor.

O dată ce s-a gătat cu băița finuțului meu, m-am bucurat de faptul că nu a plâns la mine. M-am retras apoi înapoi în curte cu Nașul și am încercat să aflu mai multe despre minunea de invenție de baterie cu termostat. Am găsit-o foarte utilă! Mi-a spus că în momentul în care a renovat casa a găsit online pe neakaisa.ro o mulțime de obiecte sanitare pentru amenajarea băii, printre care și bateria termostat care este absolut necesară pentru cel mic. A scăpat de o grămadă de bătăi de cap găsind marea majoritate a produselor pentru amenajarea casei într-un singur loc. În plus a beneficiat și de transport gratuit, având o comandă de peste 500 RON.

Cât timp am mai stat în curte, cel mic a adormit. Eu unul – m-am sințit mândru că am reușit să îi fac prima baie a finului nostru. Nevastă’mea mustăcea spunându-mi: „Cred că știu cine o să se ocupe de făcutul baiței copiilor noștri!”. Nu zic nimic, dar în gândul meu știu cine o sa se sature de schimbat scutece.

Mi-ar fi plăcut să pun o poză cu finul meu și să vedeți numai ce față am făcut, dar nimănui nu-i place să apară pe internet în costumul lui Adam. Nici nu vreau să îmi închipui că peste câțiva ani cel mic mi-ar fi spus: „Nu pot să cred că ai pus poza aia pe net!”. Nu aș putea trăi cu ideea asta.

Cum a fost prima baie a copilului în cazul vostru? Puteți împărtăși cu mine în secțiunea de comentarii de mai jos.

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

4 comentarii la „În vizită la Nași – prima baie a finului nostru

 • aprilie 23, 2020 la 08:55
  Permalink

  Pai si cand bag cotul in apa, cum stiu daca 37.7 temperatura sau 38.2? dupa cum se inroseste cotul?

  Răspunde
  • aprilie 23, 2020 la 09:25
   Permalink

   De termometru de apa ai auzit? La cot simti daca te frige sau nu. Daca te frige… nu e OK. Daca e acceptabil, e OK. Ideea e ca pielea de la cot este cea mai sensibila. Nu-mi vine sa cred ca nu stiai asta!

   Răspunde
   • aprilie 23, 2020 la 19:03
    Permalink

    Eu stiu ca alta piele e cea mai sensibila… Am inteles, pui termometrul pe cot.

   • aprilie 24, 2020 la 07:43
    Permalink

    Ce vina am eu ca tu testezi apa cu cucu? Ai inteles bine, pui termometrul pe cot si vezi daca te doare in fund. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code