Cum le-am dat internet gratuit vecinilor

Ca un vecin bun ce sunt – pe perioada pandemiei – m-am gândit să le ofer internet gratuit vecinilor. Bine-nțeles că am făcut asta cu ajutorul unui router Asus. De această data am folosit un router Asus RT-N12 D1. Am setat routerul ca Acces Point (AP) pentru a face un bine (sper) celor din jurul meu. Și am văzut că așa am făcut. Au crescut accesările site-urilor pentru adulți de pe IP-ul meu, cât și traficul pe torente.

Aici am decis să blochez din firewall anumite chestii și să pun limită de descărcare și încărcare a informațiilor din și către internet.

internet gratuit vecinilor - limitare trafic

Ca metodă secundară de protecție, pentru a nu face vecinii mici miș-maș-uri pe routerul meu, am setat conexiunea wireless să aibă numele (SSID-ul / Service Set IDentifier) ascuns și am activat doar conexiunea pentru vizitatori (Guest) pe care am denumit-o: Coronavirus, Covid 19 și Sars Cov 2. Am lăsat astfel vecinilor alegerea de a se conecta la orice fel de virus vor ei. Aveam nevoie de o rețea izolată de rețeaua principală, de aceea am activat doar cele 3 rețele de Guest.

internet gratuit vecinilor - ascunde SSID-ul

Nu de alta, dar am o grămadă de dispozitive conectate la routerul principal și nu vreau să mă trezesc mai apoi cu vreun atac de tip MIM (man in the middle attack) de pe IP-ul meu. Aici sper ca și vecinii mei să fie responsabili și să nu se apuce să facă tâmpenii de pe conexiunea mea, că imediat le tai craca.

Asta-mi aduce aminte de o poveste amuzantă. Nu mai știu exact cum era, dar încerc să o reproduc așa cum îmi aduc aminte. Doi vecini de palier să zicem discutau între ei. Unul dintre ei voia să își facă abonament la Netflix dar nu avea net la TV-ul smart. Celălat vecin îî spune că îi dă el parola de la conexiunea wireless, câtă vreme împart costurile abonamentului de internet. Prima lună a fost totul bine, a doua lună la fel. A treia lună… vecinul a uitat să plătească abonamentul la intenet, conform discuției. Așa se face că vecinul mărinimos a schimbat parola rețelei wireless. Imediat s-a auzit cum vecina a țipat că nu merge Netflixu’ și l-a trimis be bărbac’su să lămurească de fapt de ce nu le mai merge netul deloc în casă. Pus în fața faptului împlinit, vecinu’ și-a recunoscut vina cum că nu plătise internetul. Problemă rezolvată, nu?

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

2 comentarii la „Cum le-am dat internet gratuit vecinilor

  • aprilie 27, 2020 la 17:39
    Permalink

    Am facut si eu o retea guest fara parola. Se numea COVID_19_TEST_5G. Nu stiu de ce nu s-a conectat nimeni! 🙁

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code