Program de 1 Decembrie – Alba Iulia

A trecut ceva timp de cand am fost la parada de 1 Decembrie, mai exact un an. Numai ca anul acesta am ales o alta destinatie, fiind satul de aceeasi parada militara din Bucuresti, iar destinatia aleasa catre care m-a impins Dumnezeu a fost Alba Iulia .

Pe tren imi raspuna in minte intr-una piesa Sus pe toc – Versuri Shift feat Marius Moga:
„[…] Si-i naturala, si-a uitat acasa rujul,
S-ar intoarce dupa el, dar e prea departe Clujul,
N-o cheama Iulia, dar vine de la Alba,
Distanta mare dom’le, s-a tocit si talpa, […]”
numai ca Alba Iulia e mai aproape decat Cluj cu doua ore, si dupa cum era de asteptat am ajuns cu 2 ore intarziere la destinatie. (multumiri CFR Calatori)

Un frig afara de crapau pietrele. Cobor din tren in Alba si observ ca sunt la linia 5, pasajele pietonale sunt in constructie. Cu bagajele in spate si intr-o mana, ma aventurez in necunoscut, pe linii de tren, prin moloz si pietre inghetate de frig poate mai rau decat mine.

Stradute mici si pustii (e normal din moment ce am ajuns la ora 4 si ceva dimineata), dupa 12 h de chin si jale in tren. Nu cred ca mai are rost sa-i multumesc bunului CFR calatori pentru conditiile mizere oferite pe parcursul drumului…

Dupa cateva ore de somn bine-meritate am iesit in recunoastere, fix spre Cetate. Asa am facut rost si de programul de 1 Decembrie de la Alba pe care il voi detalia mai jos:

30 noiembrie 2016

 • 12:15 – arborarea Drapelului National al Romaniei in p-ta Tricolorului (checked)
 • 19:00 – concerc extraordinar dedicat Zilei Nationale a Romaniei cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Sibiu, la Casa de Cultura a Sindicatelor (skipped)

1 Decembrie 2016

 • 09:00 – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori) la: Statuia lui Ion I.C. Bratianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria, Statuia lui Mihai Viteazul
 • 11:15 – Primirea Soliilor din Cetatile de Scaun, la Terasa Sala Unirii
 • 12:00 – Te Deum, la Catedrala Ortodoxa a Incoronarii
 • 13:00 – Parada militara – defilare a trupelor si tehnici militare, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (am surprins deja pregatirile de astazi, ma abtin de la comentarii suplimentare)
 • 14:00 – Marea Unire a Bucatarilor , Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina (presupun ca se lasa cu mancat, dar cum ei nu stiau ca o sa vin si eu, sunt sigur ca nu vor avea suficienta mancare pregatita)
 • 15:00 – Cant si suflet romanesc, spectacol de muzica populara in Piata Cetatii Alba Carolina
 • 17:00 – REPATRIOT – Romania are nevoie de creatori de valoare, conferinta ce va avea loca in Amfiteatrul A9 din Universitatea 1 Decembrie 1918
 • 19:00 – Pagini celebre: Muzica clasica vs. Muzica de film cu Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” din Chisinau, Republica Moldova, la Casa de Cultura a Sindicatelor (nici aici nu scapam de Republica? Si nu ma intelegeti gresit, sunt foarte talentati multi de prin zona aceea… Just saying! )
 • 20:00 – Concert Andra & Zdob si Zdub in Piata Cetatii Alba Carolina (e un must see pentru mine, deci clar ne vedem pe acolo)
 • 22:00 – Emotion Romania – spectacol de artificii in Piata Cetatii Alba Carolina. Ni s-a promis cel mai smecher foc de artificii de pana acum, deci abia astept sa vad daca va fi asa sau nu.

2 Decembrie 2016

Daca mai sunteti in continuare in Alba, la ora 10:00 se va tine la Amfiteatrul A9 din Universitatea 1 Decembrie 1918 o conferinta de lansare a proiectului pilot, denumit Alba Iulia Smart City 2018.

I just came here to read the comments. Enjoy!

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

Un comentariu la „Program de 1 Decembrie – Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code