Batranelul bandit

Nu ştiu cum se face, dar parcă toate ciudăţeniile îmi sunt date mie (ba să le văd, ba să le aud, ba să le trăiesc).

Se întâmpla ca săptămâna trecută, dupa muncă, să mă duc la cumpărături la Mega Image-ul de la Tineretului. O să trec peste lista de cumpărături şi ca într-o cursă de 100m (cu sau fără garduri) o să ajung direct la finish (la casă).

Acolo un casier şi un bătrânel stăteau de vorbă cât timp casierul sictirit deja, lua câte un produs si-l trecea prin scannerul de coduri. Total 22,20 fix. Bătrânelul scoate o hârtie de 50 RON, i-o dă casierului. Casierul îl întreabă dacă are cumva 2,20 RON ca să-i dea rest 30 RON. Caută bătrânelul prin portmoneu, scoate 20 de bani – în tot acest timp îl tot vrăjea pe casier cu nu ştiu ce poveste… Mai caută bătrânelul 2 RON, îi aşează tacticos mai aproape de el… Casierul îi dă rest 30 RON după ce a luat cei 20 de bani, bătrânelul baga cei 2 RON înapoi în portofel, ia bonul şi cei 30 RON, îşi ia produsele şi pleacă.

Eu rămân perplex şi nu ştiu cum să reacţionez. Să-i spun casierului, să nu-i spun? Şi în cele 30-60 de secunde cât a durat să îmi dea produsele, în mintea mea s-au făcut 3 scenarii:

  1. Poate bătrânelul a făcut-o fără să-şi dea seama. Dacă i-aş fi atras atenţia vem cazul 1.1: Ar fi recunoscut pentru că şi-ar fi dat seama de greşeală şi i-ar fi dat casierului cei 2 RON; sau 1.2: m-ar fi boscorodit ca la uşa cortului pentru că îl acuz că a vrut să îl păcălească pe casier.
  2. Poate bătrânelul i-a dat casierului alţi 2 RON şi eu nu am observat asta. (ceea ce este prea puţin probabil, pentru că sunt foarte atent la detalii de obicei)
  3. Dacă este adevărat scenariul 2, înseamnă că sunt eu nebun (nu degeaba mi se spune nebunelul) şi poate-s mai senil decât bătrănelul din poveste.

Într-un final m-am decis să nu-i spun casierului, deoarece mi-era de penibilul situaţiei şi probabil aş fi iscat un scandal inutil în incercarea de a-i face un bine casierului. Din nefericire ştiu cum este să lucrezi cu bani, să ieşi pe minus la sfârşitul turei… şi apoi să plăteşti din buzunarul tău, pentru că poate nu ai fost suficient de atent. Ce este aiurea, este faptul că dacă ieşi prea mult pe minus, se poate ajunge la scenariul în care angajatorul te poate acuza de furt – mai ales dacă nu este un caz singular.

Sfatul meu pentru casieri este să aiba grija şi să fie foarte atenţi, mai ales dacă sunt rugaţi de clienţi să le schimbe bani (metoda 100 RON mai exact, dar se poate face si cu bancnote de 50 RON, 200 RON sau 500 RON). Probabil lucrează pe 800-1000 RON, şi nu e echitabil dacă la finele lunii tragi linie şi trebuie să plăteşti 10 sau peste 10% din salariu pentru micile neatenţii ale tale.

Deci dragă casierule de la Mega Image Tineretului… roagă-te să nu fi fost eu atent, pentru ca 2 lei azi cu 2 lei mâine… (2 lei azi se pot transforma în mai mult) În stilul ăsta e posibil să munceşti pe degeaba!

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

Un comentariu la „Batranelul bandit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code