Suntem o tara de pacanisti, datornici si consumatori

Titlul este mai mult decat semnificativ si spune multe. De ce suntem o tara de pacanisti, datornici si consumatori va intrebati? Raspunsul va veni punctual.

Suntem o tara de pacanisti

Deoarece nu exista sector din Bucuresti sau cartier din afara Bucurestiului care sa nu aiba cel putin o sala de jocuri. Daca nu bagam cel putin un bilet de 1 leu la Polonia sau sa dam o rosie / neagra. Am patit-o si eu sa ma duc pana la piata si sa ii spun sotiei ca stau la rand la portocale.

Suntem o tara de datornici

Nu exista strada principala pe care sa nu existe cel putin cateva sucursale de banci. Suntem deci tentati sa ne facem carduri de cumparaturi, sa luam credite etc.

Suntem o tara de consumatori

Nu, nu de droguri! (sau cel putin nu am cunostinta despre asa ceva) Ci suntem niste consumatori de aproape orice, de la mancare si bautura, pana la orice produs la 3 lei. Avem sau nu avem nevoie, noi cumparam ca disperatii. Avem o gramada de Shop & Go-uri, Penny, Lidl etc.

Consumam orice prostie facuta de chinezi, orice mizilic ieftin etc.

Aveti sa-mi dati si mie 5 lei pana la salariu, sa bag si eu un bilet la loto?

Nu avem in schimb suficiente scoli si spitale. Profesorii si medicii sunt tratati mult sub nivelul lor, dar ce este mai important este faptul ca bagam la pacanele, doar doar de ne-o pica si noua 3 lamai sau macar 5 numere din alea 6/49. Rupem mini-marketurile si supermarketurile in doua cu bani pe care nici nu-i avem, dar suntem datornici la banci cu over-draft-uri sau carduri de cumparaturi menite sa ne faca viata mai buna si usoara.

Daca totul ar merge bine in Romania, ar trebui sa avem intai parte de educatie. Pentru educatie avem nevoie de profesori platiti pe masura eforturilor depuse. Aceste modele care ne vor forma viitorul tarii si eventual pe copiii nostri.

Ca sa suplimentam, avem nevoie de sanatate. Pentru sanatate avem nevoie de medici. Pentru a avea medici avem nevoie de salarii pe masura anilor de studiu si rezidentiat. Fara spagi la medici! Platim asigurare medicala la stat ca sa ce? Sa fim tratati mizer in orice spital mergem, doar pentru ca nu am dat o ‘mica atentie’?

Statul ar trebui sa nu mai inventeze legi cu taxe peste taxe, pentru ca astfel am avea forta de munca si in alte domenii si implicit am avea fonduri suficiente in stat. Dar cand introduci zeci de taxe, mi se pare si normal sa nu incurajezi pe nimeni sa munceasca sau sa angajeze pe un salariu decent. Se stie deja: salariu minim pe cartea de munca, plus restul… ne descurcam noi de undeva.

Suntem o tara, dar nu suntem asa cum ar trebui. Mai avem multe de invatat pana sa fim una civilizata si educata. Rusine ca dupa 30 de ani de la Revolutie, lucrurile stau atat de rau!

Nebunelul

Mă aflu în lumea blogosferei din aprilie 2008. Am început prin a scrie pe platforme precum Blogger sau Yahoo 360. De atunci scrisul a devenit un mod de viață pentru mine - scriind de la povești de dragoste, dramă, mister, până la articole cu știri mondene sau pur și simplu păreri proprii.

One thought on “Suntem o tara de pacanisti, datornici si consumatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code